Het belang van een stamboom en gezondheidstesten bij Maine Coons
Steeds vaker zien we advertenties op Facebook of Marktplaats voorbij komen waarin Maine Coon kittens worden aangeboden. Sommige van deze advertenties zijn van betrouwbare catteries die kittens met stamboom verkopen en waarvan de ouders getest zijn op erfelijke en besmettelijke ziekten. Helaas is dit eerder de uitzondering dan de regel. Verreweg de meeste advertenties waarin Maine Coon kittens worden aangeboden zijn van kittens zonder stamboom en/of kittens van ouders die niet getest of alleen DNA getest zijn. In deze blog leggen we je graag uit waarom een stamboom belangrijk is en waar je op moet letten bij de gezondheidstesten van de ouderdieren.
Waarom is een stamboom belangrijk voor een fokker?
Een stamboom is voor een goede fokker zoveel meer dan een papiertje. Op de stamboom kun je 4 of 5 generaties (afhankelijk van de vereniging waar je lid bent) voorouders terug zien. Een goede fokker doet onderzoek naar deze familielijnen: komen er erfelijke ziektes of afwijkingen voor bij de voorouders? Zijn deze voorouders allemaal nog in leven, en zo nee, waar zijn ze aan overleden? Zijn de twee lijnen niet te veel aan elkaar verwant als we een verparing maken met katten in onze cattery?
Zoals je aan deze vragen al kunt zien komt er bij op de juiste manier fokken meer kijken dan alleen een poes en kater bij elkaar zetten. Gelukkig zijn er handige tools als Pawpeds (een digitale database waarin je heel veel stambomen kunt opzoeken) en MyCatDNA (een DNA test die o.a. kijkt naar de genetische diversiteit van de kat) die een fokker hierbij ondersteunen. Wij maken hier dan ook dankbaar gebruik van.
Waarom is een stamboom belangrijk voor een koper?
Ook voor kopers is een stamboom erg belangrijk. Alleen met een stamboom weet je zeker dat je een raszuivere Maine Coon koopt. Bij een kitten zonder stamboom moet je je als koper altijd afvragen waarom het kitten geen stamboom heeft. Zijn de ouders soms geen raszuivere Maine Coons? Een aantal veelgehoorde argumenten van ‘backyard breeders’ zijn o.a.:
- De hoge kosten van een stamboom o.a. de kosten van een stamboom (€15,-)
- Hoge lidmaatschapskosten van de vereniging (€30,- per jaar)
- Een stamboom zegt niets over de gezondheid van een kitten.
Zoals je hierboven ziet vormen de kosten geen valide argument om geen stamboom aan te vragen. De kosten zijn namelijk erg laag. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een fokker geen stambomen aanvraagt:
- De fokker wil zich niet aan de regels van een vereniging houden. Bij de Fife verenigingen mag een poes maximaal 3x per 24 maanden een nestje hebben, moeten alle katten verplicht getest worden op Fiv/Felv, een navelbreuk en bij een dekkater twee ingedaalde testikels. Ook mogen de kittens pas verhuizen als ze 13 weken oud zijn en gechipt en volledig geënt zijn. Als je niet aan deze eisen kunt of wilt voldoen, kun je als fokker geen stambomen aanvragen.
- De fokker mocht niet fokken met de poes of met de kater en heeft contractbreuk gepleegd. Door geen stambomen aan te vragen komt de fokker van de poes of de kater hier niet achter. Als je wilt fokken met je Maine Coon, moet je dit altijd netjes bespreken met de fokker waar je je Maine Coon gekocht hebt. Niet iedere Maine Coon is namelijk geschikt om mee te fokken, en een ervaren fokker kan je ook goede tips en adviezen geven.
- De ouders zijn niet getest op erfelijke ziekten en de fokker wil geen garanties geven aan kittenkopers. Door geen stamboom aan te vragen en geen koopcontract te ondertekenen, kan de fokker onder zijn verplichtingen uit komen.
- Een andere reden om het nest onder de radar te houden: bijv. een ‘oeps nestje’ of een vader/dochter verparing.
Vertrouw dus niet zomaar op de lieve blauwe ogen van de fokker, en vraag altijd door naar het waarom. Als de fokker geen legitieme reden kan noemen, dan is er waarschijnlijk iets niet in de haak.
Let op! Een stamboom geeft geen garantie op een gezonde kat!
Zoals je hierboven al hebt gelezen moet je als fokker bepaalde gezondheidstesten bij de ouderdieren doen om stambomen aan te kunnen vragen. Deze verplichte testen zeggen echter weinig over de gezondheid van de kat. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Om zeker te weten dat onze katten in goede gezondheid verkeren, doen we naast de verplichte testen ook een DNA test, een patella luxatie screening en een echo van hart en nieren om HCM en PKD uit te sluiten. Vooral het laatste is erg belangrijk.
Door een echo te maken van hart en nieren weet je of je kat ook ‘van binnen’ goed gezond is. Niet alleen kun je de erfelijke ziekten HCM en PKD op dat moment uitsluiten, je kunt ook zien of er andere afwijkingen zijn van de organen. Een schrompel nier, een cyste of een andere afwijking kun je ook zien op de echo. Zo weten wij zeker dat onze katten in optimale gezondheid verkeren ten tijde van de dekking. Het is belangrijk om de echo regelmatig te herhalen: het is immers een momentopname. Bij een volgend nestje willen we natuurlijk weer weten of de kat geen HCM heeft ontwikkeld of een andere aandoening. Zo weten we zeker dat we er alles aan gedaan hebben om met gezonde dieren te fokken.
Heb je vragen over stambomen of gezondheidstesten? Neem dan gerust contact op! We beantwoorden je vragen graag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb