Onze visie op fokken

Drie bouwstenen vormen de basis van ons fokbeleid:

  1. Gezondheid
  2. Karakter
  3. Type

Gezondheid

De gezondheid van onze katten en kittens staat altijd voorop. Daarom testen we alle katten waarmee we fokken op afwijkingen die voorkomen in het ras:

  • Een jaarlijkse echo van hart en nieren om op dat moment HCM en PKD uit te sluiten. Daarnaast kan met een echo direct gekeken worden of er geen andere afwijkingen zijn aan het hart en de nieren.
  • Een eenmalige check op Patella Luxatie.
  • Een röntgenfoto om Heup Dysplasie (HD) uit te sluiten.
  • Een DNA test om erfelijke ziekten in het DNA op te sporen, zoals SMA. Daarnaast wordt via het DNA direct de bloedgroep en de genetische diversiteit van de kat bepaald.
  • Een bloedtest om de besmettelijke ziekten Fiv/Felv op de sporen.
  • Tot slot laten we regelmatig de ontlasting van onze katten onderzoek om uit te sluiten dat parasieten als Giardia of Tritrichomonas actief zijn in onze cattery.

Karakter

Het Maine Coon ras staat bekend om het sociale, aanhankelijke en intelligente karakter. Ook hiermee houden we rekening in ons fokbeleid. Door te fokken met katten met een goed karakter met de typische karaktereigenschappen van het ras, kunnen we dit goede en intelligente karakter behouden. Daarnaast is een goede socialisatie ook heel belangrijk. Kittens gaan verschillende socialisatieperiodes door. Het is belangrijk dat ze minimaal 16 weken bij hun moeder en nestgenootjes blijven. 

Type

Naast gezondheid en karakter vinden we ook het type van onze Maine Coons belangrijk. Het uiterlijk en de uitstraling van het ras is immers ook één van de redenen waarom we zo verliefd zijn geworden op dit ras. We bezoeken regelmatig FIFe shows en onafhankelijke shows met onze katten om hen te laten keuren aan de hand van de rasstandaard. We kijken gericht naar de matches die we maken, om zo gezonde kittens te fokken die ook het gewenste uiterlijk en uitstraling hebben. We fokken niet gericht op bepaalde kleuren. Gezondheid, karakter en type zijn voor ons belangrijker dan een specifieke kleur.